Een huis kopen in Groningen in 4 stappen

Een huis kopen in Groningen in 4 stappen

Een huis kopen is niet iets wat je dagelijks doet, tenzij je makelaar bent natuurlijk. De koop van een huis kan overweldigend zijn door alles wat erbij komt kijken. Voor starters geldt dat helemaal. Er tussen zien te komen, bezichtigen, onderhandelen, een hypotheeklening regelen. Een huis kopen in Groningen kan zelfs nog een tikje ingewikkelder zijn door de grote verschillen in marktontwikkelingen. Om het je gemakkelijk te maken, laten wij je in vier stappen zien waar je aan moet denken bij het kopen van een woning in Groningen.

Stappenplan huis kopen in Groningen.


Stap 1: woonwensen en financiën in kaart brengen

Zonder stress een huis kopen begint bij een goede voorbereiding. Zet dus eerst je woonwensen op een rijtje. Denk niet alleen na over het huis zelf, maar ook waar je wilt gaan wonen. Zeker in Groningen is dat belangrijk voor je kansen op een huis. In de stad is de vraag naar woningen namelijk veel groter dan daarbuiten. Ga ’s avonds en in het weekend ook eens rondwandelen in de buurt om de sfeer te proeven. Voel jij je hier thuis?

Zoek daarna uit hoe je er financieel voorstaat en hoeveel je kunt lenen bij een geldverstrekker. Kijk daarbij niet alleen naar het totaalbedrag dat je kunt lenen maar ook naar wat de maandlasten gaan worden.

Vanaf het begin precies weten wat voor huis je zoekt en wat je kunt betalen, scheelt later een hoop frustratie. Je voorkomt dat je al verliefd bent geworden op een huis om er daarna achter te komen dat je het niet kunt betalen.


Stap 2: op zoek naar een huis in Groningen

Met je lijstje aan woonwensen en je budget in de hand, ga je zoeken naar dat ene huis. Daarvoor kijk je op Funda. Wil je er zeker van zijn dat je niet achter het net vist? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Een makelaar weet vaak al welke huizen er op de markt komen, voordat deze op internet te vinden zijn. Bespreek je woonwensen en de makelaar brengt je meteen op de hoogte van huizen die passen bij wat jij zoekt.

Zit er een huis tussen dat je wel wat lijkt? Dan moet je zien dat je een afspraak krijgt om het huis te kunnen bezichtigen. Met een aankoopmakelaar maak je daarop aanzienlijk meer kans. Bij een bezichtiging laat de verkoopmakelaar het huis zien. Ook heeft hij de wettelijke plicht om je te informeren over de bouwkundige staat en het onderhoud van het huis.

Let op, je hebt als koper ook een wettelijke onderzoeksplicht. Dat betekent dat je zelf ook moet nagaan of alles in orde is met het huis. Wil je er zeker van zijn dat je geen belangrijke zaken mist? Neem dan je aankoopmakelaar mee naar de bezichtiging. Een makelaar weet precies waar je op moet letten en kan je wijzen op mogelijke verborgen gebreken. Ook als je een huis koopt in het aardbevingsgebied, is het verstandig om een deskundige mee te nemen.


Stap 3: onderhandelen over de vraagprijs van een huis

Als je een huis hebt gevonden, komt het spannende onderdeel: onderhandelen over de koopsom. Opnieuw moet je ertussen zien te komen met een openingsbod bij de verkoopmakelaar. Hoe hoog dit bod moet zijn, komt heel precies. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar de verkoopmakelaar moet jouw bod ook serieus kunnen nemen. Het hoogste bod doen is bovendien geen garantie voor succes, ook afspraken over de koopvoorwaarden spelen een belangrijke rol.

Onderhandelen is dan ook een vak apart. Wil je er dus zeker van zijn dat de onderhandeling een succes wordt? Laat dit dan over aan een aankoopmakelaar. Een makelaar heeft niet alleen ervaring met onderhandelen maar weet ook wat een reële prijs is voor het huis en welke ontbindende voorwaarden passend zijn. Met een aankoopmakelaar is de kans groter dat de verkopende partij jouw bod in overweging neemt.


Stap 4: koopcontract tekenen en hypotheeklening afsluiten

Zijn jullie het eens geworden over de koopprijs van het huis? In de meeste gevallen stelt de verkoopmakelaar het koopcontract op.Het koopcontract is een belangrijk juridisch document. Daarom is het verstandig om de aankoopmakelaar te laten controleren of alle gegevens kloppen en of alle ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in het contract.

Daarna is het tijd om de financiën te regelen. Wil je hiervoor een hypotheeklening afsluiten? Dan heb je een taxatierapport nodig van het huis. Daarna maak je een afspraak bij de notaris. Die stelt de koopakte, leveringsakte en hypotheekakte op. Nu is alles officieel. Gefeliciteerd, vanaf nu ben jij eigenaar van je eigen droomhuis.


Huis kopen in Groningen met een aankoopmakelaar

Kortom, wil je zeker weten dat je het huis van je dromen vindt en ook nog voor een mooie prijs? Bespaar jezelf dan een hoop stress, tijd en geld en schakel een aankoopmakelaar in. Een makelaar kent de lokale markt het beste. Zeker met de dynamische huizenmarkt van Groningen is dit van belang. Een aankoopmakelaar weet welke strategie jou de beste kansen geeft op een huis. Ook geeft de makelaar deskundig advies over de financiële en juridische kant. Zo voorkom je dat het kopen van je droomhuis verandert in een nachtmerrie.


Aankoopmakelaar nodig? Rob en Marcel van NEBO Makelaars helpen je van begin tot eind bij het vinden en kopen van jouw droomhuis. En mooi meegenomen: Rob is naast makelaar ook hypotheekadviseur. Zo regel je de koop van je huis en de financiën in een keer. Makkelijk toch?

Bel of app Marcel en Rob

2 augustus 2019